
Krekels zijn meestal zwart of bruin, hebben een horizontaal afgeplat lichaam. De antennen zijn veel langer dan het lichaam. De vrouwtjes hebben een rolronde rechte legboor. Krekels maken geluid door met de vleugels over elkaar te wrijven. Dit wordt ook wel striduleren of zingen genoemd. Het geluid is melodieus.
Op de foto staat een veldkrekel. Veldkrekels leven in ondergrondse holen. Van mei t/m juli zitten ze bij zonnig weer voor hun hol te zingen. Bij verstoring schieten ze razendsnel terug in hun hol, maar als je even wacht zie je ze weer tevoorschijn komen. De veldkrekel op de foto is een onvolwassen mannetje. Hij kan niet striduleren, omdat zijn vleugels nog niet volgroeid zijn.
Krekels kun je vooral ontdekken door op het geluid te letten. Maar zelfs als je ze vlakbij hoort, kost het vaak nog best moeite om ze te zien.
De veldkrekel is het gemakkelijkst te vinden, doordat hij redelijk groot is en voor zijn hol zit te zingen. De boskrekel leeft verborgen in het strooisel, dus bij die soort kan het helpen om met de hand door het strooisel te bewegen. Vaak springen de krekels dan wel tevoorschijn. De huiskrekel komt vrijwel alleen binnenshuis voor. Het is een exoot die al jaren is ingeburgerd in Nederland.