lieveheersbeestjes kloppen

Wie zich bij het zoeken naar lieveheersbeestjes beperkt tot goed om zich heen kijken, mist een heleboel. Soorten als het zevenstippelig en het Aziatisch lieveheersbeestje vallen door hun kleur en grootte goed op, maar er zijn ook soorten die je wat minder snel ontdekt, zeker als ze zich schuil houden tussen bladeren of dennennaalden.

Een heel bruikbare manier om deze soorten te vinden is het zogenaamde kloppen. Houd een scherm, bijvoorbeeld een paraplu onder een tak en klop met een stevige stok op de tak. De lieveheersbeestjes (en allerlei andere kevers, wantsen, mieren, spinnen etc) vallen in het scherm.

Ik heb lang gezocht naar een scherm dat gemakkelijk mee te nemen, maar wel stevig is. Grote paraplu's zijn me te lomp, dus heb ik het een tijdje geprobeerd met een opvouwbare paraplu. Die past goed in de rugzak, maar heeft als nadeel dat hij niet stevig is. Ik heb heel wat uurtjes besteed aan reparatiewerkzaamheden.

klopschermDe oplossing kwam uit onverwachte hoek. Voor enkele euro's kocht ik een scherm dat over etenswaren gezet kan worden om insecten weg te houden en verving de vitrage-achtige bekleding door stevige witte stof. Van een restje stof maakte ik een hoesje waar scherm en klopstok samen in passen. Het geheel past keurig in een zijvak van mijn rugzak, zodat ik het altijd bij de hand heb.