Toen ik me een tijdje met lieveheersbeestjes bezighield, kreeg ik steeds meer behoefte aan een veldgids voor lieveheersbeestjes.
Natuurlijk kun je een foto maken van een beestje en dan thuis met behulp van internet de juiste naam erbij zoeken. Maar het is leuker om, zeker als je met meer mensen op pad bent, in het veld al te kunnen zeggen welke soort het is en dit aan de hand van een afbeelding te kunnen bevestigen. Dus heb ik mijn foto's gebundeld in een fotoboek.
De pagina's hebben het formaat A5 en zijn met twee per pagina geprint op A4. De bladen zitten dubbelgevouwen in een A5-showtas. Omdat ik een multomap te dik vind voor in de rugzak, heb ik de showtassen met een lintje aan elkaar gemaakt. Een voordeel van dit losbladige systeem is, dat ik eenvoudig pagina's kan vervangen als ik aanvullende foto's van een soort heb.
Het boekje heeft al vele malen nuttige diensten bewezen tijdens excursies van de insectenwerkgroep. Toen ik erachter kwam dat er tegenwoordig veel mobiele telefoons zijn waarop pdf-bestanden kunnen worden opgeslagen, werd het nog eenvoudiger. Tegenwoordig heb ik altijd de digitale versie van mijn fotoboek bij me.
Het is mijn streven om uiteindelijk alleen maar eigen foto's of foto's waarvoor ik toestemming van de fotograaf heb te gebruiken, maar zover ben ik nu nog niet. Een overzicht van pagina's met alleen eigen foto's staat hier. In het fotoboek staat bij de meeste soorten slechts één foto van een larve en één van een pop, wat het erg moeilijk maakt de variatie te zien. Bovendien is het bij poppen wel plezierig om ze van meerder kanten te kunnen bekijken. Daarom heb ik fotoboeken gemaakt met foto's van larven en poppen. Het is mijn bedoeling deze regelmatig aan te vullen met nieuwe foto's.