In de winter van 2005/2006 viel het me op dat er erg vaak lieveheersbeestjes in één van de kamers van de bovenste verdieping van ons huis waren. Allemaal overwinteraars die kennelijk een minder handige plek hadden uitgekozen. Ze liepen of vlogen een tijdje rond en gingen vervolgens dood. 

Ik constateerde dat er veel verschillende waren en ik begon me af te vragen met welke soorten ik hier te maken had. Dus ging ik op een druilerige zondagmiddag in maart naar boven met een petrischaaltje en verzamelde alle lieveheersbeestjes die ik kon vinden. Ik ordende ze naar kleur en grootte en maakte voor het eerst een insectenfoto.

Met behulp van het boekje 'Lieveheersbeestjes in beeld' had ik de 10 kleintjes snel op naam gebracht. Dit waren twee kleurvarieteiten van het tweestippelig lieveheersbeestje (Adalia bipunctata). De 18 grotere stonden niet in het boekje dus hiervoor moest ik het internet op. Het bleek te gaan om het Aziatisch lieveheersbeestjeHarmonia axyridis. Deze exoot is ooit ingevoerd voor de bestrijding van bladluisplagen in kassen. Men had er niet op gerekend dat hij zich in het wild zou kunnen handhaven, maar sinds enkele jaren werd hij in Nederland toch in het wild aangetroffen. Inmiddels is het een van de talrijkste soorten. 

Bij mijn speurtocht op internet ontdekte ik de zeer informatieve website Stippen.nl, die nu helaas niet meer bestaat. Ik kwam erachter dat er in Nederland ruim 60 soorten lieveheersbeestjes voorkomen. Mijn interesse was gewekt. Sinds die zondag in maart kijk ik naar lieveheersbeestjes en heb er al heel wat op de foto kunnen zetten, zowel volwassen dieren als larven en poppen.